Vragenuurtje prof. dr. Hendrika Bootsma via Facebook van ReumaNederland over het Syndroom van Sjögren!
Klik hier om het vragenuurtje te zien
Het expertisecentrum schrijft naast puur wetenschappelijke publicaties ook artikelen over het Syndroom van Sjögren. Deze zijn hier te vinden en deze kunnen zowel voor patiënten als voor artsen interessant zijn.
Klik hier om het vragenuurtje te zien
Research Highlight in Nature Reviews Rheumatology July 2018.
“Over the past 25 years, theories around the cause of salivary gland hypofunction, a major clinical manifestation of primary Sjögren syndrome (pSS), have steadily moved away from inflammation towards other possible factors, including salivary gland stem cells. Now, in the first study of its kind, salivary gland stem cells from patients with pSS have been isolated and characterized, revealing a prematurely aged, senescent phenotype.”
Klik hier voor het volledige artikel
Een Nederlands artikel in het Pharmaceutisch weekblad juni 2018 over de multidisciplinaire aanpak in het Universitair Medisch centrum Groningen bij het Syndroom van Sjögren.
’s Nachts meermaals wakker worden met een droge mond, het gevoel alsof er zandkorrels in je ogen zitten en een continu schrale huid: uitingen van de systemische auto-immuunziekte Syndroom van Sjögren. Reumatoloog en hoogleraar Hendrika Bootsma leidt het expertisecentrum voor deze ziekte. “Het allerergste vinden patiënten de invaliderende vermoeidheid.”
Klik hier voor het volledige artikel
Interview met professor Bootsma, reumatoloog UMCG. NVLE Venster, september 2017
“Ernstige vermoeidheid en functioneel droge klieren, vooral van de ogen en de mond (siccaklachten), zijn belangrijke kenmerken van Sjögren. Ten onrechte wordt de ziekte door mensen gebagatelliseerd. Buiten vermoeidheid en siccaklachten, spelen zich vele andere processen af in het immuunsysteem. Sjögren kent een heel wisselen ziektebeeld met nauwelijks te voorspellen pieken en dalen in de ziekteactiviteit. Voor professor Bootsma van het Sjögren-expertisecentrum van UMCG reden om patiënten met deze aandoening goed te volgen. Het onderzoek dat zij en haar collega’s in binnen- en buitenland naar Sjögren doen, draagt bij aan een beter begrip van de ziekte en de behandelmogelijkheden.”
Klik hier voor het volledige artikel